Važno je shvatiti poentu života

Eldin je dugi niz godina imao sasvim normalan život. Bio je pun života i osjećao je kako njegovim venama struji sreća. U Psihijatrijskoj ustanovi “Carpe diem” završio je zbog žene s kojom je u braku i zbog koje je izgubio sebe. Sve je išlo mic po mic i nije se moglo zaustaviti. U Eldinu su se zbog gubitka sebe javile suicidalne misli. Nije bio u stanju da sebi to prizna, pa je nastavljao živjeti životom koji ga je počeo mučiti a da toga nije bio ni svjestan.

Ernu je upoznao u jednom restoranu, kada je slavio svoj trideseti rođendan. Slavljenik je tada radio kao menadžer u jednoj uspješnoj firmi. Zarađivao je više od svih u svome društvu. Za trideseti rođendan počastio je sebe novim mercedesom. Erna mu se svidjela na prvi pogled. Prijatelje za stolom gotovo da nije ni primjećivao; stalno je gledao u Ernu, koja je izgledala kao da je došla na modnu pistu. Imala je dugu, plavu, kovrdžavu kosu. Bila je zgodna. Na sebi je taj dan imala minjak i majicu s velikim dekolteom. U Eldinovim očima izgledala je savršeno.

Erna je primijetila da je Eldin sve vrijeme posmatra. U jednom trenutku Eldin je odlučio da joj pošalje piće. Prihvatila je s osmijehom. Preko konobara je poslala Eldinu papir na kojem je napisala svoj broj mobitela.

U Eldinovoj životnoj predstavi bio je to prvi korak u kojem je polahko počeo gubiti sebe. Iako sve vrijeme tvrdi da voli Ernu, on nju ne voli, jer ovo što on prema njoj osjeća nikako ne može biti ljubav. S druge strane, Erna je tačno znala šta treba uraditi da se muškarac zaljubi u nju. Sve je imala u malom prstu.

Počeli su se intenzivno dopisivati i viđati. Eldin se zaljubio, a Erna je samo htjela da osigura sebi budućnost bez finansijskih poteškoća. Voljela je da troši novac, koji dosad nije imala. To ju je ispunjavalo. To ju je činilo sretnom. Jedino što bi Erna plaćala dok su se zabavljali bili su rođendanski pokloni za Eldina. Većinom bi to bio neki skroman parfem iz dm-a, koji bi Eldinu svejedno donio osmijeh na lice. Uspješnom muškarcu oči su sve vrijeme bile zatvorene. Bio je veoma sretan i ispunjen dok mu je djevojka bila u blizini. Predlagala je da idu na skupe večere i izlete, a Eldin je uvijek pristajao na sve njene prijedloge. Želio je da njegova djevojka bude sretna.

Jednom je Ernu htio iznenaditi odlaskom na more u Makarsku. Umjesto u hotelu rezervisao je apartman u jednoj kući. Svidio mu se taj apartman, nalazio se uz plažu. S osmijehom je saopćio to Erni. Osmijeh je ubrzo nestao. Erna mu je rekla da ne želi tu spavati i da je bolje da nađe hotelski smještaj s pet zvjezdica. Eldin ju je opet poslušao. Umjesto apartmana koji ga je privlačio našao je hotel koji bi se svidio Erni. Djevojka je blistala od sreće. Tako su prolazili dani, mjeseci i godine. Sve je išlo polahko. Erna je samo trebala reći šta želi, a Eldin bi to što prije kupio. Uvjerio je sebe da je to ljubav. Život nije mogao zamisliti bez Erne. Ušla mu je u svaku ćeliju. Svu platu trošio bi na nju i želje koje je imala.

Nakon dvije godine veze Eldin je odlučio da zaprosi Ernu. Pristala je. Na prst joj je stavio zaručnički prsten vrijedan 7.000 KM. Erna je blistala. U tom trenutku Eldin je izgubio veliki dio sebe, ali toga još nije bio svjestan. Počeli su tražiti stan. Naravno, Eldin bi digao kredit. Budući mladoženja tražio je stan od šezdesetak kvadratnih metara na Ilidži jer su tu stanovi jeftiniji. Međutim, Erni se to nije svidjelo. Ona je htjela stan u centru grada i, dakako, taj bi stan trebao biti veći od 60 m2. Eldin je opet pristao. Našli su stan usred grada. Koštao je 350.000 KM. Erna je baš takav stan zamišljala.

Imali su luksuzno vjenčanje. Bilo je pozvano 500 ljudi. Erna je uživala, dok je Eldin sve više gubio sebe, mic po mic, a sve što ide tako ne može se spriječiti. Na medeni mjesec otišli su u Dubai. Erna se dobro osjećala, a Eldin je bio sretan jer mu je žena sretna. Prolazili su dani i mjeseci…

Nakon godinu dana braka Erna je rodila prvo dijete. Oboje su bili sretni i ispunjeni, svako na svoj način. Vrijeme je i dalje prolazilo. Ernini finansijski zahtjevi bili su sve veći. Predlagala je da kupe veliku kuću s dvorištem. To je bio trenutak kada je Eldin počeo osjećati uznemirenost. Ta ideja mu se nije svidjela. Uspješni biznismen polahko se suočava s istinom o svom bankovnom računu. Rata kredita i Ernini prohtjevi bili su veći nego njegova plata. Pokušavao je to reći Erni, ali bilo ga je strah. Imao je osjećaj da bi se zbog toga posvađali. U glavi je počeo projicirati najgori scenarij: da će ga Erna napustiti i da će i njihovog sina povesti sa sobom. Odlučio je da traži drugo rješenje. Znao je da mora doći do veće sume novca. Sve više ga je obuzimao osjećaj da gubi sebe, ali i taj osjećaj bio mu je prihvatljiviji nego da izgubi Ernu i sina. Svakim udisajem osjećaj da bi mogao izgubiti svoje najmilije bio je sve jači. Dok bi razmišljao kako da dođe do veće sume novca, Eldin je prilikom udisaja osjećao kao da mu neko nož zabada u srce iako nikoga nije bilo tu. Bio je sam sa sobom. Što je više razmišljao o svom problemu, sve je više osjećao da će izgubiti svijest. Sve oko njega se okretalo. Nije nalazio rješenje. Nekako je preživio i taj dan. Sutradan je posmatrao kako se Erna igra s njihovim sinom. Lice mu se ozari. Otišao je na posao.

Razmišljao je da s generalnim direktorom popriča o tome da mu povisi platu, a plata mu je ionako iznad prosjeka za poziciju koju obavlja. Postiđeno je ušao u njegovu kancelariju. Izašao je tužan. Generalni direktor rekao je da takvo nešto ne dolazi i obzir i da smatra da je njegova plata prikladna za poziciju koju obavlja.

Eldinov radni kolega primijetio je da uspješni biznismen želi doći do većeg iznosa novca. Kada su ostali nasamo, predložio mu je nešto. Čuvši prijedlog svog kolege, Eldin se razočarao. Rekao je kolegi da nije normalan i da je njegov prijedlog kriminalan. Radilo se, naime, o pranju novca. Ponovo je osjetio zabadanje noža u srce, ali srce je i dalje kucalo. Eldin sve više počinje gubiti sebe.

Otišao je kući. Čim je otvorio vrata, žena ga je upitala kada će početi tražiti veliku kuću za njih troje. Počela je i opisivati kako bi kuća trebala izgledati. Eldin više nije mogao upratiti ritam svoga srca. Kucalo je sve brže. To je trenutak kada se prvi put suočava sa željom da nestane s planete. Želja se pojavila na samo nekoliko sekundi, ali ipak je ostavila iskru koja će vrlo brzo napraviti pravu stihiju.

Sutradan je Eldin čim je tamo stigao na posao potražio onog kolegu. Duboko je udahnuo i izdahnuo, a potom izjavio da pristaje na njegov prijedlog. Kolega ga je smirio rekavši mu da se ne treba brinuti i da je sve pod kontrolom. Samo je važno da on, kao menadžer, stavi potpis na određene dokumente. Sve je išlo mic po mic. A sve što ide lagano teško je zaustaviti.

U svojoj mašti Eldin je vidio kako s Ernom i sinom sjedi u svojoj velikoj bašti i kako uživaju. Dani su prolazili. Nakon mjesec dana na Eldinov bankovni račun pristigla je veća suma novca. Osjećao se ispunjeno. Na licu mu je opet zasijao osmijeh. Ubodi koje je osjećao pri svakom udahu su nestali. Jedva je čekao da vidi svoju ženu i da joj kaže da će početi tražiti kuću za njih troje.

Erna se obradovala toj vijesti. Osmijeh je krasio njen svijetli ten. Mladi bračni par brzo je našao odgovarajuću kuću. Uselili su se. Dani i mjeseci su prolazili. Novac je i dalje pristizao na Eldinov račun. Par je u međuvremenu dobio još jedno dijete. Ovaj put djevojčicu. Blistali su. Sve je bilo savršeno. Trošilo se, jelo se i pilo, putovalo se… Bajka je trajala dvije godine.

Eldin je polahko počeo zaboravljati da je upao u kriminalne vode. Erni je i dalje ispunjavao sve želje, a ona je blistala. Iako je izgubio veliki dio sebe, Eldinu je sve izgledalo savršeno. Bio je uvjeren da će ga ova sreća pratiti do kraja života. Ali prevario se.

Menadžer je sjedio u svojoj kancelariji kada je inspekcija ušla u njegovu firmu. Nenajavljeno. Prvo se zadržala kod generalnog direktora. Pregledavali su sve. Svaki dokument pregledali su po sto puta. Eldina je počela hvatati panika. Počelo mu se mantati. Opet je osjetio ubode kroz srce. Nije znao šta da radi. Bilo mu je jasno da će inspekcija, ako uđe u njegovu kancelariju, otkriti njegove i kolegine kriminalne radnje. Najgore od svega bilo je to što je Eldinov potpis stajao na svakom dokumentu.

Došao je trenutak kada su ušli i u Eldinovu kancelariju. Inspekcija je uzela svu dokumentaciju i pregledala je. Da je mogao, uspješni biznismen bi pobjegao. Tek mu je sad, pošto je otkriven, bilo jasno šta je učinio. Nakon dva sata pretraživanja pronađeni su i dokumenti koji ukazuju na kriminal. Eldinu je sve više nestajalo zraka. Nakon osam sati istraživanja u Eldinovoj kancelariji sve je bilo jasno. Našli su sve dokaze! Menadžeru je rečeno da će na sudu morati polagati račune za ovo i da će ga čekati ili zatvorska kazna ili velika novčana kazna.

Brzo se ispostavilo da generalni direktor nije imao pojma o tome šta mu je Eldin radio iza leđa. Kolega kažnjenog radnika pravio se nevin. Kada ga je Eldin upitao zašto ga je pustio da sam prolazi kroz ovo iako su zajedno bili umiješani, kolega mu je s osmijehom odgovorio da on nema ništa s tim. Eldin nije mogao da vjeruje kako mu je zabio nož u leđa. Kada je inspekcija otišla, Eldin je ostao sam s generalnim direktorom. Nadređeni mu je rekao da više ne treba dolaziti na posao jer mu daje otkaz. Dodao je da se veoma razočarao u njega.

Sve manje zraka za Eldina. Počinje se gušiti. Srce i duša ga bole. Sada mu kroz glavu struje misli kako će to Erni reći. Od čega će živjeti? Hoće li se morati iseliti iz kuće. Srce mu je sve jače lupalo. Opet ubodi prilikom svakog udisaja. Vidio je samo mrak. Nije znao šta da radi. Bio je siguran u to da će ga Erna napustiti ako sazna istinu. Bio je uvjeren da će njegova velika ljubav okrenuti glavu od njega. Sve više mu nestaje zraka. Koliko god se pokušavao smiriti, nije uspio. Znao je da nekako mora otići kući. Prije nego što je otključao vrata, udahnuo je duboko. U tom trenutku pomislio je da će mu srce prestati kucati, ali ipak nije bilo tako.

Kada je ušao, ugledao je Ernu kako se igra s djecom. Pokušao je nešto reći, ali nije uspio. Zato je Erna imala šta reći. Tačnije: pitati. Pitala je Eldina je li rezervisao hotelski smještaj na Maldivima za godišnji odmor. Zraka je gotovo sasvim nestalo, a srce mu nikad brže kucalo nije. Eldin je u tom trenutku rekao da je sve riješeno. Nije znao šta drugo da kaže. Glavom su mu strujale crne misli. Te su mu misli zaokupile mozak. Poželio je da nestane s ovog svijeta. Agonija postaje nepodnošljiva. Nije želio da završi u zatvoru. Imao je još mnogo planova. Šta će ako više ne bude mogao biti sa svojom ženom i djecom. Srce mu je sve jače udaralo.

S obzirom na to da ga je kod kuće hvatala panika, rekao je Erni da je nešto zaboravio na poslu. Jedva je čekao da izađe iz kuće. Nije znao šta da radi. Lutao je ulicama Sarajeva. Kada je napokon pogledao na telefon, uočio je bezbroj propuštenih poziva. Svi od Erne. Sve više se osjećao usamljenim. Počela je padati kiša. Eldin je bio mokar ko čep, ali to mu je bio najmanji problem. Srce je udaralo…

Nije više mogao podnijeti. Odlučio je da prekine svoju agoniju. Ušao je u supermarket i uzeo staklenu bočicu piva. Sjeo je u park koji se nalazio u blizini. Inače, Eldin nije ljubitelj piva, ali u tom trenutku mu je godilo. Flašu piva popio je naiskap. Potom je flašu bacio na pod. Oko njega su se nalazili komadići stakla. Uzeo je jedan od tih komadića. Bol u njegovom tijelu bio je nepodnošljiv. Otac dvoje djece više nije vidio izlaza. Desnom rukom je rezao vene na lijevoj ruci. Rana je bila toliko duboka da je krv odmah počela teći. Izgubio je svijest tu, u parku. Nakon nekog vremena pronašao ga je prolaznik . Pozvao je hitnu.

Nakon što mu je pružena prva pomoć, Eldina su poslali u Psihijatrijsku ustanovu “Carpe diem”.

* Ovo je dio iz mog romana “Psihijatrijska ustanova Carpe diem”. Roman možete ppručiti putem Vibera ili WhatsAppa na broj (00387) 060 35 45 009. Cijena romana je 30 KM, plus 10 KM za poštarinu.

Komentariši

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

Design a site like this with WordPress.com
Započnite